„Кристо – ранни етюди“

25.06 – 30.07. 2020
вернисаж: 25.06.2020 (четвъртък), 17:00 – 19:00 часа
 
галерия-ателие
НХА - Филиал Бургас
Магазия 1, Пристанищен комплекс Бургас
 
На 25 юни в галерията на Филиал Бургас на Националната художествена академия ще бъде представена изложбата „Кристо – ранни етюди“. Изложбата съдържа ранни учебни рисунки и акварели на Кристо (Христо Явашев) от времето, когато световноизвестният художник от български произход е учил в Академията (1953–1956 г.). 
Творбите са от Музейната сбирка на НХА, която освен учебни етюди притежава и голяма колекция от постери на Кристо и Жан-Клод – автентично автографирани и подарени на НХА от авторите. Някои от тези постери, показващи емблематичните пакетажи на творците също ще бъдат показани в изложбата. Кристо и Жан Клод са Доктор хонорис кауза на НХА. За своята 75 годишнина Кристо получи от Академичната общност грамота и плакет, изработен от проф. Богомил Николов, които му бяха връчени от проф. Божидар Йонов.
За огромно съжаление на всички ценители на съвременното изкуство, Кристо ни напусна на 31 май тази година на 84 годишна възраст. Започнал пътят си като художник в Националната художествена академия, той е най-яркия пример за реализирал се на запад творец от български произход през втората половина на ХХ век. 
С тази изложба НХА изказва своята почит към делото на този голям творец. 

Сподели