Любомил Драганов – изложба акварел

ЛЮБОМИЛ ДРАГАНОВ
Акварел
29 септември – 16 октомври 2020
 
Вернисаж – 29 септември 2020, 17:00–19:00 часа
галерия „Академя“, ул. „Шипка“ 1
 
Галерия „Академия“ представя изложба акварел на Любомил Драганов, по повод 50-годишнината му. Експозицията включва 25 акварелни произведения, правени през 2020 г. Любомил Драганов е преподавател в специалност „Стенопис“ на НХА. Член на Съюза на българските художници. 
През последните години Любомил Драганов взима активно участие в изложби и събития, организирани от Националната художествена академия, като: „Фотография в НХА“, „70 години специалност Стенопис“, „Съзерцание и диалог“ – изложба посветена на 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай, участие в IX, X и XI Лятна академия и скулптурен симпозиум – Ахтопол, както и участва в пленер „Културното наследство на България и Китай и неговото опазване“.
 
За изложбата проф. д.изк. Свилен Стефанов пише:
Любомил Драганов е сред художниците, които не шумят с присъствието си на художествената сцена. Но това не означава, че подобни автори не носят със себе си една особена „плътност на присъствието“, което се изразява с дейност в полета, които не винаги се разполагат в горните страти на авторския егоизъм. Имам предвид дейности, които са свързани с монументална живопис, с изографисфане на храмове, с преподавателска работа, отличаваща се със запазването и поддържането на професионализма в поле, в което артистът-технолог се бори с разрушаващата стихия на времето. Да не пропускам и ролята на Драганов в полето на дигиталните технологии и фотографията, в което през годините е възпитал стотици студенти от Националната художествена академия.
И днес Любо Драганов прави изложба в галерия „Академия“. Да, навършил е петдесет години, но това не бива да се приема за основната причина за тази проява. Тя е доста закъсняла, а не зная защо винаги ми се е струвало, че тази галерия не трябва да е само тържествено място за чествания, но че тя трябва да е обърната в много по-голяма степен към реалното случване на процесите сред студентите и преподавателите. Тя затова е галерия „Академия“.
Любомил Драганов е живописец, който би могъл да работи с всички познати техники, но през последните години явно личи предпочитанието му към акрилните бои и акварела. Бил съм на пленери с него (и у нас, и в чужбина) и много добре познавам рафинираното му чувство за мярка, способността му за синтез и формообразуване, което е наследило най-доброто от стиловите характеристики на катедра „Стенопис“, където е преподавател. 
В настоящата изложба Драганов залага на акварела. Не е необходимо да подчертавам спецификите на тази техника и нейната граничност между рисунката и приливите и отливите на пигмента и водата. Тук, той, образно казано, се чувства в свои води. Големите (сравнително) формати, тежката хартия контрастират с усещането за лекота на изпълнението. Пред нас е голямоформатен акварел, който носи вътрешни, скрити причини за своето съществуване. Той може да бъде разбран единствено и само чрез себе си и едва ли чрез нещо външно, камо ли социално. Любомил Драганов е технологичен виртуоз. Това по принцип не означава нищо в съвременното изкуство (дори българското). Оттук обаче започва интересното. Плътността, претриванията, линиите, пресичащи тези акварели, са интенционални, в смисъл че са уж абстрактни, но сякаш разказват „познати истории“. Образът се движи между фигурално и абстрактно, граничен като редник на пост, който се чуди от коя страна на границата да мине. Тази граница не е необходимо да се прекосява, тя е същностна за човешкото възприятие и е една от най-висшите форми за разбиране на същността ни, ако все още твърдим, че ни е останал още един, резервен пакет хуманизъм.
 
Свилен Стефанов
 
 
 

Галерия

Сподели