„Морски чудовища и...“ Изложба на Светозар Бенчев

7–26 юни 2022
 
Откриване 7 юни, 18:30 часа
галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
 
В тази изложба има много недоизказани неща...
Зрителят трябва да довърши това, което картината подсказва, да направи или не направи извод, да почувства или не усети втория план... Очаква се неговото бъображение да довърши започнатото, защото има различни посоки, в който финалът би могъл да поеме. 
 
Това са съкровени въпроси, които задавам пред себе си през последните няколко години. Някак успоредно с други проблеми занимаващи ме в изкуството се натрупва и тази особена линия непоказвани досега картини. 
Те са лични, некомерсиални, но много важни за мен. 
 
Ако едната ми половина възприема света като място, което е пълно с любов, пътешествия, хумор и красота, то има част, която вижда морски и други чудовища, мощни вълни и потънали кораби, интересува се от митове и се потапя в тях. 
 
Преобладава черното и бялото и на места приглушен цвят, защото модулациите в тази скала предават концентрирано и без украса тайнството на това потапяне в успоредна реалност и пространство. 
Доминират два цикъла: въображаеми „Морски чудовища“, породен от стари георграфски карти с митични същества, и действителността в цикъла „Разстреляни артефакти“. Някъде между тях отделни творби, съхранили собствената си енергия, се обединяват в групи или действат самостоятелно. Керамичните обекти, включени в експозицията асоциират с археологически артефакти, останки от война, подобни на други останки от войни. След тях не може да бъде различен победителят...
 
Светозар Бенчев е роден през 1962 г. Завършва Националната художествена академия през 1989 г., специалност „Живопис“. Професор по рисуване, декан на Факултета за изящни изкуства; работи в областта на живопистта, рисунката, керамиката и графиката. Негови творби са притежание на СГХГ, Художествената галерия в Бургас, много частни колекции в Германия, Франция, Япония. Преподава рисуване в специалност „Живопис“ и в специалност  „Керамика“ в НХА.  
 
Ето какво пише изкуствоведката Ружа Маринска за творчеството на Светозар Бенчев:
„Намирам за симптоматичен фактът, че съдбата свързва Светозар Бенчев с Япония, където той неведнъж излага и има свой почитатели. Егоцентрично насочения творчески нагон-безспорен знак на западната индивидуалистична култура- в творчеството на Светозар Бенчев, в опредлен смисъл е успокоен и извисен от полъха на източната философия и идеята за просветлението. 
Мисля, че именно докосването към Изтока внушава на художника посоката в търсене на неговия личен- защото все пак е европеец- артистичен код. Така, може би без да го е искал, художникът се оказва между Запада и Изтока. А изкуството му носи белезите на нашето време, което вече не приема наложени регулиращи режими и канони и дава ход на автентичните авторски светове, родени в общуване с всичко, което човекът е създал на тази земя.“ 

 

Галерия

Файлове за изтегляне

Сподели