Петър Михайлов Кауков, хон. преп.

1970, Пловдив
Завършва НАТФИЗ с две специалности – Актьорство за драматичен театър 1998 (при проф. Здравко Митков) и Театрална режисура бакалавър 2000 (при проф. Красимир Спасов). 2007 – Магистър. 
Завършва ателието за млади режисьори от Югоизточна Европа, с ръководител Андрей Шербан
Хоноруван преподавател, катедра „Сценография“, дисциплина режисура
Хоноруван преподавател по режисура; история на драмата и работа с драматург в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив 2004–2007
Председател на Експертния борд на Швейцарската културна програма в България (от 2002 до 2004), Заместник директор на Драматичен театър – Пловдив (от 1999 до 2006) и Заместник директор на Младежки театър „Николай Бинев“ (от 2006).
petar.kaukov@gmail.com
 
Като актьор е играл на сцените на Театър 199, Театър „Българска армия“, Държавен сатиричен театър и Драматичен театър – Пловдив. Там той поставя няколко спектакъла, сред които и “Bai Ganyo“, който се игра 11 години със 160 представления. Поставял е в Малък градски театър „Зад канала“, Столичен куклен театър, ДТ – Благоевград, ДТ – Сливен, както и две постановки в Сърбия и една в Босна и Херцеговина. Режисирал е еднократни сценични прояви за Празници на изкуствата „Аполония“, Британски съвет и Roche – България.
В Младежкия театър поставя „Черна комедия“ от Питър Шафър, „Островът на съкровищата“ от Кен Лудвиг (по романа на Робърт Луис Стивънсън) и „Любов и пари“ от Денис Кели. Владее няколко езика и превежда от английски и сърбо-хърватски. Като творец и мениджър е участвал в много международни фестивали, конференции и ателиета в Европа, Азия и Америка. От 2011 г. поканен за участник в US/Bulgaria Stage Directors Exchange Project – съвместен проект на „Арт Офис” – София и The Drama League of New York.
 

Сподели