Know-How / Show-How

2016.07.06

Международна лятна академия 
Know-How / Show-How
София, 11-22 юли
 
Водещи европейски дизайнери, артисти и антрополози пристигат в София по покана на Междунaродната лятна академия за креативно мислене и дизайн процеси Know-How / Show-How, която ще се проведе от 11 до 22 юли в София. Тази година паралелно с провеждането на творчески работилници със студенти и професионалисти, академията ще предложи богата програма от вечерни лекции на гостуващите експерти, презентации, прожекции и еднодневен форум, като всички събития са с вход свободен и осигурен превод на български език. Местата на провеждане са галерия „Академия“ (НХА), Театралната зала на ректората на Софийския университет, Гьоте институт и Музей за история на София.
 
Ще можете да се срещнете с холандското студио PutGootink, които имат изключителна експертиза в областта на визуалния плакат и графичния дизайн, модния колектив Painted, които работят с традиционни техники от цял свят и са създали специална колекция от дрехи съвместно с български занаятчии, да научите повече за силата на документалнaта фотография да разказва истории от първата жена, удостоена със „Сребърна камера” на Canon, Веселина Николаева, да присъствате на видео-пърформанс на живо в изпълнение на Ута Айзенрайх, а ако семиотиката е ваша страст, да научите от доц. Стоян Танев повече за теорията на дееца-мрежа. Програмата е платформа и за представяне на локално познание, като темата тази година е търсенето на вдъхновение от нашето минало. Ще чуете лекции на доц. д-р Кристина Борисова от НХА за старопечатните книги от гледната точка на техния създател и на д-р Светла Ракшиева от Института по етнология и фолклористика към БАН за орнаментиката в българския традиционен костюм.
 
Темата за свързването с нашето минало и за неговото бъдещо съхранение и интегриране в съвременния контекст ще бъде по-подробно обсъдена в рамките на специален форум на 16 юли, заедно с водещите имена в холандския дизайн – Юрген Бей и Линда вон Дюрсен, както и антрополога Клементин Делис. Заедно с тях ще бъде отворен диалог за ролята на дизайнерите и творците за иновативното представяне на натрупаното познание от миналото чрез съвременните инструменти и възможности за комуникация с публиките. Ще можете да научите за предизивкателствата пред българските музеи, да надникнете зад процесите на създаване на визулните идентичности на два от музеите за съвременно и модерно изкуство в Холандия, които иновират начина, по който се комуникират музеите там днес. Ще бъдат споделени иновативни подходи за отваряне на музейните колекции към публиките, нови подходи в изложбения дизайн на колекции и проекти за свързване между майстори и дизайнери. Отваряйки диалог с креативната сфера и канейки чуждестранни експерти, инициативата има за цел да окуражи новаторските подходи в представянето на музейни колекции у нас и трансфера на добри практики.
 
Всички събития в програма са с вход свободен, с осигурен превод на български език и се организира от Фондаиця KnowHow, Амстердам и Фондация „Бюро култура“ София, в партньорство с Националната художествена академия, Културния център на Софийския университет и Гьоте институт, които са домакини на програмата.
 
Пълна програма на събитията можете да изтеглите като пдф: http://www.knowhowshowhow.org/2016/download/Know-how_Show-how_publicProgram.pdf
 
Академията се реализира с подкрепата на Stimulerings Creative Industries Fund, The Netherlands.
Проектът е финансиран от Столична Програма „Култура“ на Столична община за 2016 година.
Реализира се и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, Прорама „Мобилност“.
Публичната програма на Know-How/Show-How ще се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2016 от Фондация Бюро култура.
Участието в академията на студентите от НХА се финансира от НХА и Societe Generale Експресбанк.

Сподели