Мода 15+ в Берлин

2016.06.21

Изложба МОДА 15+
15 години специалност „Мода“
в Националната художествена академия

Български културен институт – Берлин 
Откриване: 1 юли 2016 г., 19:00 ч.
 
От 1 юли 2016 г. до края на лятото, в Българския културен институт в Берлин ще бъде представена изложбата „МОДА 15+ / 15 години специалност „Мода“ в НХА. С нея през есента на 2015 г. се отбеляза юбилея на специалността. Откриването на изложбата ще се състои по време и паралелно с най-голямото събитие за мода в Германия – Berlin Fashion Week. Изложбата не само ще презентира новаторската работа на студенти и преподаватели в НХА, но и ще направи целенасочен опит за привличане на интереса на една по-широка, специализирана аудитория към България и българската модна сцена. За откриването в Берлин ще гостуват 16 студенти и 3 преподаватели по мода от НХА.
 
Благодарение на съдействието на партньорската организация „Шар Жар“, по време на престоя си в Берлин гостуващите студенти и преподаватели от НХА ще посетят също така избрани събития от Берлинската седмица на модата и ще проведат поредица от интересни срещи с институции, организации и отделни творци в сферата на модата, образованието по изкуства и творческите индустрии. Идеята е да осъществят ценни контакти за бъдещи партньорства и да съберат впечатления за най-актуални тенденции в сферата на модата, които да провокират младите български творци за нови идеи и световна кариера. Гостуването в Берлин е първо по рода си и отваря врати към публики, колеги, бъдещи партньори и много вдъхновение. Берлин е една от столиците на съвременната мода и център на културните и творческите индустрии в Европа, а неговата модна „сцена“ е сред най-провокативните и напредничави на целия континент.
 
Юбилейната изложба MOДA 15+ включва проекти на студенти, реализирани през изминалите няколко години. Работите показват постигнатите резултати от обучението по мода в Академията, в основата на което е заложена философията за съчетаването на изкуство и мода. Чрез формиране на креативно и практическо мислене се създават новаторски и професионални продукти. Всеки проект в една мултидисциплинарна специалност като ''Мода'' представлява дълъг и сериозен процес на изследване, проектиране и съответно представяне. Изложбата съдържа мултимедийни презентации, модни и концептуални инсталации, пана, колекции, модни илюстрации и др.
В 15-годишната история на специалност ''Мода'' в Национална Художествена Академия успешно са реализирани модни ревюта, дипломни презентации, фотосесии за водещи периодични /lifestyle/ издания, изложби, участия в международни конкурси и симпозиуми и др. Сред постиженията са участието в изложби (Международен симпозиум по текстил и моден дизайн –Истанбул, Дом Видгенщайн, Виена и др.), наградите от международни конкурси (I-во място на международен конкурс, Прага – “Designblock” – 2013, 2014, I-ва награда международен конкурс Triumph inspiration” 2010, I и II награда на конкурс “Offfashion”, 2011 – Полша и др.) , както и създаването на успешни модни брандове (“Nulla”, “Jar&Jam”, “Ham&Eggs”, “Cherry”, “Nikolay Bojilov” и др.) на дипломиралите се студенти.
 
Ръководител на катедрата е проф. Майа Богданова, която ще гостува в Берлин за събитието, заедно с двама от преподавателите – доц. д-р Яна Костадинова и Катерина Цанева. В екипа на специалността са още изявени специалисти като проф. Греди Асса, проф. д.н. Любомир Стойков, доц. Анна Аврамова, доц. д-р Мариела Гемишева.
 
Организатори
Национална Художествена Академия – специалност „Мода“
Български културен институт в Берлин
„Шар Жар“ – Розалина Лъскова
 
Партньори
Проектът е съ-финансиран по Столична програма „Култура“ 2016 на Столична община, с любезното спонсорство на Rollmann Fashion и се осъществява с подкрепата на Българо-немското студентско дружество в Берин „Хъшове“.
 

Сподели