Срещи и дискусии към 8-мо международно триенале на сценичния плакат

2016.11.04

Заповядайте на срещи и дискусии с членовете на международното жури към 8-мото международно триенале на сценичния плакат – София
 
МАЯ ВОЛНА, ПОЛША и КАРИ ПИППО, ФИНЛАНДИЯ
7 ноември 2016, 10:30 ч. галерия „Академия“, НХА
 
ИЩВАН ОРОС, УНГАРИЯ
8 ноември 2016, 17:00 ч., Национална галерия – квадрат 500, зала 19
 
Утвърдени имена със световни признания, с високи постижения в областта на графичния дизайн, изкуството на книгата и графиката, с международни академични кариери, и тримата автори са подготвили кратки лекции, презентации и ще отговарят на въпроси.
 
Кари Пиппо
Роден през 1945 г. в Миккели, Финландия. През 1967 завършва Училището за промишлени изкуства в Хелзинки, а през 1987 основана собствено арт студио. Работи активно като автор на илюстрации и плакати и като преподавател в  Университета по изкуства и дизайн – Хелзинки. Гост -професор е в Университета за изкуства Тама,Токио и е почетен професор в Китайския университет по комуникации. 
Член е на журитата на редица национални и международни конкурси за графичен дизайн и на най-престижните международни изложения за плакат: Тояма, Лахти, Варшава, Бърно, Ню Йорк, Москва и Мексико. Организирал и множество самостоятелни изложби ( в т.ч. в една от най-престижните галерии в света – Гинза График Галери, Токио),  изнасял е лекции и е водил творчески ателиета по целия свят. Кари Пиппо е награждаван многократно във  Финландия. Носител е на престижния медал Pro Finlandia, на държавната награда за промишлени изкуства и е графичен дизайнер на годината. Сред международните му награди са: златен медал от международните биеналенале на плаката – Мексико  1990 и 2006; Специалната награда на ИКОГРАДА в международния конкурс – Шамон, Франция; златни и сребърни награди от биеналетата във Варшава, Лахти, Колорадо, както и големите награди за екоплакат през 2000 и 2012 в триеналето за еко плакати, Търнава, Словакия.Член е на AGI.
 
Мая Волна
Родена е през 1980 г. и е възпитаничка на Художествената академия в Познан. Днес работи активно като дизайнер, визуален артист и преподавател в:  Университета по изкуства - Познан, Художествената Академия – Варшава, Висшето училище по компютърни науки и мениджмънт – Варшава, както и лектор  в дизайнерското студиото по визуална комуникация към Училишето по хуманитарни науки и журналистика – Познан.
Гост-артист в резидентски програми и творчески работилници в Хелзинки, Финландия; Акюрейри, Исландия; Ноквил, САЩ,  взема участие в 4-тата и 5-тата международни конференции  „Импакт” в Берлин и Талин, член на журито на международния конкурс в Харков.
Носителка на редица награди, сред които: златен медал – Международно биенале на плаката, Варшава 20110, голямата награда  от международния анти Спин конкурс за плакати  - Харков 2006, специалните награди в международните конкурси в Краков - 2006,  „Сатирикон” в Полша и „Комуникация” в Корея - 2003. Организирала е редица самостоятелни изложби с плакати, илюстрации и колажи във Варшава, Познан, Лондон  и  е участник в много групови проекти  за политически и социални плакати във Виктория, Австралия, Вроцлав; Шамон, Франция  и мн. др. 
 
Ищван Орос 
Роден през 1951 в Кечкемет. Унгарски художник график, плакатист и режисьор на анимационни филми. През 1975 г. завършва унгарския Университет по изкуства и дизайн в Будапеща.
Графиките му често съдържат геометрични и оптични елементи. За него е характерно да експериментира с крайности, парадокси на перспективата и така да създава пространствени илюзии.
Utisz (произнася се Утис; означава “Никой”) е псевдонимът, който използва от 1984 г. насам, което е и тайното име на Одисей в известната легенда за Циклопите, при която той ослепява едноокото чудовище. По смисъла, който носи символичния и ироничен псевдоним на Орос, неговото изкуство е вид атака за окото. Орос/Утис е редовен участник в международни художествени изложби, симпозиуми и филмови фестивали.
Награди: 1990 – Златен медал - биенале, Бърно; 1991 – Първа награда -  биенале, Лахти; 1991 – Главна награда от Филмов фестивал Mediawave, Гьор; 1994 – Награда на Icograda– Шомон; 2000 – Годишна награда за Европейски дизайн, Дъблин; 2001 – Златен медал от ежегодното изложение на Общество на илюстраторите, Ню Йорк; 2007 – Награда за артистичен плакат от Рутеншайд, Есен; 2009 – Специална награда за най-добър визуален език (със Золтан Силаги Варга) за “Лабиринти” от 9-ти Фестивал на анимационния филм, Кечкемет; 2011 – Награда Кошут, Будапеща.
Избран е за член на Международния алианс на графиката и на Унгарската академия по изкуства и литература.Режисьор във Филмово студио Кечкемет, преподавател в Университет на Западна Унгария.

Сподели