Трансформ 2016: Трансформация на образа

2016.11.10

Международна студентска изложба
 
28 октомври - 20 ноември 2016
Музей за съвременно изкуство – Загреб, Хърватия
 
Петото издание на международния проект Трансформ на тема „Трансформация на образа“ се откри в Музея за съвременно изкуство в Загреб, където беше представена изложба на студенти от десет образователни институции по изобразително изкуство от страни в Югоизточна Европа. Организатор на тазгодишното издание е Академията по изящни изкуства към Университета в Загреб, Хърватия. 
 
Делегация от НХА, начело с ректора, проф. Николай Драчев участваше в откриването на международната студентска изложба Трансформ – Загреб 2016. Сред официалните гости от НХА бяха: проф. Митко Динев – ръководител международна дейност на НХА, проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета за изящни изкуства, доц. Мирослав Богданов – декан на Факултета за приложни изкуства
 
Националната художествена академия беше представена в изложбата с произведенията на дипломантите: Габриела Петкова и Гергана Николова от специалност „Живопис“, Мартиан Табаков от специалност „Скулптура“, Стоян Кавалов от специалност „Керамика“ и Дарина Пеева от магистърска програма „Психология на изкуството“.
 
ТРАНСФОРМ е дългосрочен проект за сътрудничество между десет образователни институции в сферата на изобразителните изкуства от страните от Югоизточна Европа. Проектът се реализира чрез изложба на студенти, като основната цел е да бъдат представени важни художествени и научни разработки и нови перспективи, както пред бъдещите художници, така и пред образованието по изкуство в международен контекст и да се изгради стабилна платформа за сътрудничество между институциите партньори за развитието на академичното образование и художествените процеси в Югоизточна Европа. Един от инициаторите на проект Трансформ – Националната художествена академия – София  беше домакин на престижното събитие през 2011 г. Под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на София бяха проведени редица събития – международна студентска изложба „Трансформ София 2011“, научна конференция и изложба от фонда на музейната сбирка на НХА.

Галерия

Сподели