Венелин Шурелов представи новия си проект „Ротор“ в Арс Електроника център, Линц, Австрия

2016.11.10

Доц. д-р Венелин Шурелов представи своя най-нов проект – автоматична перформативна система „Ротор“ в Арс Електроника център, Линц, Австрия.
Арс Електроника e един от най-значимите центрове в областта на дигиталните изкуства. Основан през 1979 година, той съдейства за успешното взаимодействие между изкуство, технологии и общество. Признание за своите постижения получава през 2014 година с включването му от ЮНЕСКО в краткия и много престижен списък на така наречените Градове на медийните изкуства. 
 
Венелин Шурелов е един от малкото представители на българската художествена сцена имали възможност да участват в програмите на Арс Електроника. Той определя показаното там произведение „Ротор“, като Перформативна Автоматична Система (ПАС) и допълва: Фигурата е тяло на жеста, частично затворен от функцията, частично освободен от фикцията. В граничното поле между пърформанс и инсталация разполагам своята акция, преминаваща през две различни фази. В първата част, започвайки от празна сцена, изграждам пред публиката едно съоръжение, сложен електро-механичен кинетичен механизъм. Втората част се развива във финалните 5 минути и демонстрира окончателното сливане между моето тяло и изградената конструкция. Така образуваното хибридно тяло се движи според правилата на автоматиката, но същевременно е потопено в един фиктивен свят.
 
Имате възможност да видите „Ротор“ в рамките на АСТ – Фестивал за свободен театър на 14 ноември, 18:00 часа, в  ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК.
 
Времетраене: 40 мин
Видео
 
Повече за проекта „Ротор“

 

Галерия

Сподели