IN MEMORIAM

2023.01.04

Любен Зидаров
(1923–2023)
 
Националната художествена академия с огромна тъга съобщава, че ни напусна Любен Зидаров, изключителен художник и илюстратор с неспирен творчески заряд. 
 
Роден през 1923 г., Любен Зидаров завършва живопис в Художествената академия в курса на проф. Илия Петров, випуск 1948. През следващите три десетилетия той работи предимно в областта на илюстрацията, като илюстрира стотици книги – произведения на световната и на българската литературна класика за деца и възрастни. Една малка част са добилите широка популярност илюстрации към Андерсеновите приказки, Приказките на Шехерезада, „Островът на съкровищата“, „Чичо Томовата колиба“, „Граф Монте Кристо“, „Том Сойер“, „Хъкълбери Фин“, „Принцът и просякът“, Хофмановите разкази, приключенските романи на Жул Верн, Майн Рид и Карл Май, приказките на Николай Райнов и на Ангел Каралийчев, поезията за деца на Асен Разцветников, Леда Милева, Асен Босев и много други. Той е автор на едни от първите български комикси и е съосновател на популярното в миналото детско списание „Славейче“. Освен настоящ доайен, Любен Зидаров не без основание е смятан и за създател на модерното течение на илюстрацията в България. 
От края на 70-те години Любен Зидаров преоткрива за себе си маслената живопис и акварела, които се превръщат в значителната втора половина на неговото творчество. Започната с емблематичната изложба „Автопортрети“ в СБХ, Любен Зидаров изнамира своя уникална и непрекъсното развивана „сатирична“ линия в живописта в забавни тематични линии, като „магарешка“, „селска“, „градска“, „морска“, „политическа“ и пр.
 
На 4 май 2022 г. Любен Зидаров бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия. Тържественото събитие се състоя в рамките и на фона на ретроспективната му изложба в галерия „Академия“, назована „Отсечки“. Експозицията показа произведения, създавани в период от над 70 години в областта на живописта, графиката, илюстрацията и приложния текстил (напр. монументалния стенен килим „Моят град“ от колекцията на Националната галерия). Част от творбите от ателието на художника бяха показани за първи път, а редица други са рисувани в последните месеци, дори седмици преди изложбата.
 
Дълбок поклон, Маестро!
 

Сподели