Филиалът на НХА в град Бургас беше официално обявен на пресконференция

На 16 февруари в община Бургас се състоя пресконференция по повод откриване на филиал на Националната художествена академия в гр. Бургас. 
В пресконференцията взеха участие Кмета на община Бургас Димитър Николов, Ректора на НХА проф. Николай Драчев, заместник-ректорите доц. д-р Бойка Доневска и доц. арх. Даниела Янкова, деканите на двата факултета проф. Светозар Бенчев и доц. Мирослав Богданов, преподавателите проф. Георги Янков и доц. Димо Колибаров и началник на Учебен отдел на НХА Свилена Матеева. 
 
С Постановление № 16 от 5 февруари 2018 г Министерският съвет постанови откриването на филиал в структурата на Националната художествена академия – София, в гр. Бургас за обучение на студенти по специалности от професионално направление „Изобразително изкуство“.
 
Филиалът на НХА ще се помещава на втория етаж в модерната и нова сграда на Магазия 1 на Пристанище Бургас, където ще се изградят ателиета за студентите и административни помещения. Предвижда се обучение в редовна форма на о.к.с. „Бакалавър“ в специалностите – „Живопис“, „Стенопис“, „Графика“, „Книга, илюстрация и печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Рекламен дизайн“ и „Мода“ и о.к.с. „Магистър“ –  „Арттерапия“. Кандидатстудентските изпити ще се проведат през юли 2018. Учебният процес ще бъде осигурен от преподаватели на НХА. Ще бъдат ангажирани и нови лектори за филиала. 
 
В Бургас преподаватели от академията ще провеждат подготвителни курсове и консултации в началото на май. Във филиала могат да кандидатстват ученици с интерес и умения в различните видове изкуство от цялата страна. Обучението в Бургас е отлична възможност за младежите от Югоизточна България, за които София е неудобна дестинация. „За последен път висше учебно заведение в нашия град е откривано през далечната 1991 година - Бургаският свободен университет. Разкриването на филиала на НХА е важно събитие за нас. Казвам ви добре дошли и нека занапред се срещаме само по хубави поводи, да откриваме изложби, да се радваме на успехите на талантливите ни творци. Вярвам, че в следващите години от Бургас ще тръгнат нови тенденции в развитието на българската визуална култура“, каза кметът Димитър Николов. Той обяви и предстоящия през април и май „Регионален конкурс за изящно и приложно изкуство“. 
Участниците в конкурса са разделени на две възрастови групи - XI и XII клас.
Община Бургас осигурява едногодишни стипендии по правилата на своята програма за подпомагане на талантливи деца на учениците, класирани на първо, второ и трето място в първа възрастова група. Участниците от втора възрастова група, чиято конкурсна работа има оценка не по-малка от 5.50, се освобождават от изпита по рисуване при кандидатстването си в НХА, филиал Бургас. През следващите дни и месеци пространството в Магазия 1 ще бъде адаптирано за нуждите на учебния процес. Ще се обособи и изложбена площ, за различни творчески прояви. 
 
Ректорът на НХА проф. Николай Драчев изтъкна ролята на Националната художествена академия в културния живот на България и допълни че откриването на филиал в Бургас е нов и значим етап от развитието на академичната политика, което закономерно отговаря на обществените изисквания. „Това е първото териториално изнасяне на НХА като образователна структура. Позиционирането на филиала в Бургас ще даде възможност на кандидат-студенти от региона да получат достъп до желаното образование.“ Филиалът ще допринесе и за динамиката на културния живот в града, тъй като НХА в партньорство с община Бургас ще организира различни художествени проекти и изяви. „Вярваме, че по този начин филиалът ще спомогне за развитието и популяризирането на българската съвременна култура в Бургас и в целия Черноморски регион.“
 

Галерия

Сподели