IN MEMORIAM

2021.04.21

доц. д-р ЦВЕТАН СТОЯНОВ
1961–2021
 
Напусна ни доц. д-р Цветан Стоянов, преподавател по рисуване в Националната художествена академия 
 
Цветан Стоянов е роден в гр. София. Завършил е Художествената гимназия за изящни изкуства „Акад. Илия Петров“. През 1989 г. се дипломира в специалност „Стенопис” в НХА. Още като студент участва със свои проекти и печели Първи награди в конкурси за естетизиране на жизнената среда в столицата. Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства, витраж, стенопис, мозайка, пластика, рисунката и графичния дизайн. Има множество реализирани стенописи и витражи (сред тях е и витраж във фоайето на Централна поща, София), както и изпълнени проекти за запазени знаци, корици на книги, брошури, рекламни материали и др. Цветан Стоянов участва в общи художествени изложби, организирани от Съюза на българските художници, Художествена група „СОЛО”; в международни пленери в България, Италия, Гърция, Сърбия и Македония. Има реализирани десет самостоятелни изложби в София, Москва, Будапеща, Стара Загора и Дупница. Има номинация в националния конкурс на „Алианц“ за 2012 година, участие в няколко изложби на Арт феста за хартия, както и рисунки в 42-рото биенале на хумора и сатирата в Габрово, през 2013г. През 2014 година печели Първата награда в Националния конкурс за идеен проект за „Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг полицаи“. Негови произведения са притежание на колекционери от България, Франция, Великобритания, Индонезия, Холандия, Азербайджан, Египет, Йордания, Обединени Арабски Емирства, САЩ, Русия, Германия, Гърция, Чехия, Унгария, Италия, Турция, Дубай, Белгия, Република Сърбия и Македония.
От 1995 г. е преподавател в Националната художествена академия по дисциплината “Рисуване”, с академична длъжност доцент. От 1993 г. е член на Съюза на българските художници, а от 1997 г. е лицензиран експерт по изобразително изкуство.
 
Отдадената му творческа дейност със студентите и колегите завинаги ще остане в историята на Националната художествена академия. 
 
Поклон пред светлата му памет!
 
 
Опелото ще се състои на 24 април 2021 от 14:30 ч. в храм „Св. Седмочисленици“

Сподели