„Индустриалният дизайн днес“ – лекция на доц. д-р Захари Ганчев

2023.05.05

09.05.2023 г., 16:00 часа
Галерия „Ателие“, „Магазия“ № 1, Пристанищен комплекс Бургас
 
На 9 май 2023 г. доц. д-р Захари Ганчев ще изнесе лекция в НХА – Филиал Бургас на тема: „Индустриалният дизайн днес“. Събитието ще се проведе от 16:00 часа, в галерия „Ателие“, „Магазия“ № 1, Пристанищен комплекс Бургас.
 
По време на лекцията доц. д-р Захари Ганчев ще представи спецификите на индустриалния дизайн, неговата история и поява. Ще ни разкаже също така за Катедра „Индустриален дизайн“ в НХА, различните начини на проектиране, примерни проекти, тяхната реализация и учебен процес. Ще ни запознае с бъдещето на индустриалния дизайн.
Събитието се провежда по инициатива и с подкрепата на Студентски съвет на НХА.
 
Лекцията може да проследите и онлайн на: https://meet.google.com/vvq-tzuq-cjq
 
Захари Ганчев е роден през 1988 г. Завършил е бакалавърската си степен в НХА, специалност „Преподаване художествено изкуство” и едновременно „Индустриален дизайн” (2011). Магистър е по „Автомобилен и машиностроителен дизайн” (2013). През 2017 г. защитава докторантската си дисертация по „Изкуствознание и изобразителни изкуства” на тема: „Проблеми на дизайнерското проектиране на елементи и системи за осветление”.
Печели призове за първо място в множество национални и международни конкурси. Взима уастие в: Международен конкурс „NASA's Lunar Loo Challenge”, организиран от heroX и NASA (2020); Международен конкурс „Design the first human settlement on Мars”, организиран от The Mars Society (2020); Световен конкурс „Hacking Mars”, организиран от Microsoft, в съвместен екип с Д. Ташева и М. Митев (2016); Международен конкурс за дизайн Zepter „ArtZept, Bottles and Containers“, 2014 г.; участие в юбилейна изложба „50 години български дизайн“, 2013 г.; участие в първо и второ издание на Биенале на българският дизайн, 2008 г. / 2010 г. Той е в ТОР 70 на Световния конкурс „Electrolux Designlab“, 2014 г. и TOP 5 в конкурса „Sofia Contemporary, в движение „Твоето изкуство на съвременната карта”. Има редица публикации в издания от научни конференции, семинари. Негови проекти са публикувани в изданието „Дизайн“, част от поредицата „120 години БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО“. Член е на Съюза на българските художници, секция „Дизайн“.
Активно проектира за различни български и чуждестранни компании, сред които е EnduroSat – успешен български стартъп, който се стреми да улесни достъпа на хората до космическото пространство. Проектирал е автомобили, велосипеди, битови и медицински уреди, мебели, осветителни тела, дронове, сателитни антени и космически апарати.
 

Галерия

Файлове за изтегляне

Сподели