Жеко Спиридонов – важна фигура в развитието на българската скулптура

2021.02.26

ЖЕКО СПИРИДОНОВ 
27 февруари 1867, Шумен – 1945, с. Рибарица
 
С името на Жеко Спиридонов свързваме развитието на българската скулптура през първите следосвобожденски десетилетия. В периода 1886 – 1889 г. той учи в Училището по керамика в чешкия град Бехине. Следващите три години работи като преподавател в Държавното занаятчийско училище в Княжево. През 1898 г., след пълния шестгодишен курс на обучение, завършва Скулптура в Художествената академия в Мюнхен при проф. Сириус Еберле при това с най-високото отличие на учебното заведение – Големия сребърен медал за творбата си „Нимфа“. Наградата се счита за серизно признание за отлично овладяване на задължителните знания за художествено училище в духа на класическите академични стойности. В периода на своето обучение в Германия младият скулптор не само има възможност да се запознае с образците на световното художествено наследство, но и да бъде в пряк досег с актуалните тенденции в развитието на съвременното изкуство, вземайки участие в редица престижни изложби. 
 
С името на Жеко Спиридонов се свързва и втория етап от съществуването на отдела по Скулптура в Държавното рисувално и Художествено-индустриално училище. Неговото изкуство играе сериозна роля в развитието на българската пластика и като пример за първите възпитаници в училището. През 1898 г. Жеко Спиридонов започва да води вечерни занятия по Mоделиране в Държавното рисувално училище в София, а от 1904 г. вече е и редовен преподавател по Моделиране и Скулптура. През 1908 г. той е избран за професор и започва да ръководи едно от скулптурните ателиета в продължение на повече от двадесет и пет години. Неговата преподавателска практика продължава до края на 1930 г.
 
За авторитета му като голям творец и педагог свидетелства и фактът, че Жеко Спиридонов заема три пъти поста на директор на Художествената академия – между 1909 и 1911 г. (Държавно художествено-индустриално училище), между 1921 и 1924 г. и между 1929 и 1930 г. (Държавна художествена академия). 
Днес, в Музейната сбирка на Национална художествена академия се съхранява една особено ценна поредица от учебни задачи на Жеко Спиридонов от времето, когато се обучава в Училището по керамика в Бехине. 
 
Илюстрации
1. Жеко Спиридонов
2. Проект за керамичен съд, 1889
3. Проект за керамичен съд, 1889
4. Проект за керамичен съд, 1889
5. Проф. Жеко Спиридонов със студенти от курса по Моделиране, средата на 20-те години на ХХ век
6. Проф. Жеко Спиридонов със студенти в Отдела по скулптура, средата на 20-те години на ХХ век

Галерия

Сподели