Катедра „Плакат и визуална комуникация представя изложбата „Магията на писаното слово“ в галерия „Мисията“

2019.05.13

Изложба „Магията на писаното слово“ на катедра „Плакат и визуална комуникация“, посветена на петата годишнина от основаването на магистърска програма „Калиграфия“ в НХА ще бъде представена на 18 май от 15:00 до 19:00 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към МВнР. Изложбата представя творби на дипломирани и настоящи студенти в магистърската програма и е част от програмата на Европейска нощ на музеите.
 
Калиграфията сама по себе си е извънредно сложна материя, която изисква от пишещия я, максимална концентрация и изключителна упоритост за постигане на необходимия резултат.
От момента на създаването на тази магистърска програма, хората, които са били част от нея, са именно такива – отдадени до крайност на каузата „калиграфия“. Пет поредни години магията на калиграфията се случва, различна откъм индивидуалност на всеки един студент, и обща като сила и мощ на крайния резултат. Свободата и размаха при изразяване на творческите идеи е несравним с нищо друго, което е очевидно и видимо в работите съставящи настоящата изложба. Интересен е фактът, че тя съдържа творби от т.н. „преди“, „по време на“, и „след“ обучението в магистърската програма, което е реална възможност да се проследи творческото израстване на всеки един от студентите.
Очевидния извод е, че всеки един от тях, независимо от по-нататъшния си път на развитие, пази в сърцето си любовта към калиграфията и прилага нейните принципи – творчески и житейски.
 
Към изложбата има предвидена и арт-работилница, в която на 18 май всеки желаещ би могъл да се потопи в магията на калиграфията, с помоща на настоящите студенти от програмата.
 
Изложбата ще продължи до 22 май 2019 г.
 
Проф. д-р Кристина Борисова
Ръководител на Магистърска програма „Калиграфия“

Сподели