Лекции в НХА на Чарлз Мърдок Лукас – гост стипендиант на Фулбрайт в катедра „Сценография“

2023.02.24

На 27 и 28 февруари 2023 г. Чарлз Мърдок Лукас, сценограф  и медиен дизайнер за театър и опера и доцент в Държавния университет в Сан Диего, Калифорния, гост стипендиант на Фулбрайт в катедра „Сценография“ на НХА , ще изнесе две лекции пред студенти и преподаватели.
 
Авторът ще изнесе две лекции пред студенти и преподаватели от НХА
Понеделник 27.02. 2023, 12:30 - 13:30 Ат. 9 Аула, етаж 1
Сценография в САЩ, част 1: „Философия на дизайна, процес и производство“
Преглед на избрани характеристики на модерната сценография в САЩ, включително информация за производствените модели на Бродуей и Регионалния театър. В края на лекцията е предвидено време за въпроси.
 
Вторник, 28.02. 12:30-14:00, ат. 30, 2 ет.
Сценография в САЩ, част 2: „Образование и обучение“
Преглед на образованието по сценография в САЩ, включително курсове, учебни програми, умения и теми. Ще има допълнителна информация за магистърската програма по дизайн и технологии в държавния университет в Сан Диего. 
Представяне на портфолиото и работата по театрален дизайн на Чарлз Мърдок Лукас
Представяне на избрани работи за театрален дизайн от Чарлз Мърдок Лукас. В края на лекцията е предвидено време за въпроси.
 
Чарлз Мърдок Лукас е дизайнер на сценични и прожекционни медии, който работи в и извън САЩ. Сред някои от институциите, в които работи, са: Софийска национална опера и балет (България), Столичен куклен театър (България), Център за изкуства, Сеул (Корея), Театър „Шекспир“ в Ню Джърси и др. Работил е като постоянен сценичен дизайнер в операта в Охайо, Тексаски Шекспиров фестивал. Награди и отличия: през 2023 г. е стипендиант на Фулбрайт в България; награда на режисьора Робърт Тобин през 2015 г., награда за сценография през 2012 г., спонсорирана от Розе, и през 2011 - Форум на младите дизайнери.
През 2022 г. е програмен директор за OPERA HACK 3.0 в операта в Сан Диего - интердисциплинарен хакатон и събитие за художници, дизайнери и технологични експерти от цял свят. Той е ръководител на „Сценичния дизайн“ и на „Проектирането/интегрирания медиен дизайн“ в Държавния университет в Сан Диего. Член е на Обединените сценични артисти /Local 829 Ню Йорк/, в категория „Сценография“. 
 
Повече информация за Чарлз Мърдок Лукас  може да откриете на https://www. charlesmurdocklucas.com/

Галерия

Сподели