Победители в конкурса на УниКредит Булбанк и Национална художествена академия „Историята е в сърцето ни, бъдещето – в ръцете“

2020.10.02

Конкурсът „Историята е в сърцето ни, бъдещето – в ръцете“ на УниКредит Булбанк по повод 20 години от стъпването на УниКредит в България, организиран в партньорство с Националната художествена академия, предизвика голям интерес сред студентите на Академията. Младите артисти бяха поканени да покажат чрез своите творби как виждат миналото и бъдещето. 31 студенти на възраст 20-25 години от Националната художествена академия участваха в конкурса, някои от тях с повече от една творба и се бориха за парична награда от по 1000 лв. и изложба в УниКредит Студио през октомври 2020.
 
Високото качество на творбите затрудни избора на журито, но в крайна сметка се стигна до консенсус и бяха определени победителите в конкурса:
Живопис: Марин Маринов с „Интроспекция в жълто-синя стая“
Графика: Боряна Савова, с „Да подариш свобода“
Дизайн: Надежда Каридова, с „Напасва(не)“
 
Допълнително за всички най-добри творби ще бъде издаден луксозен каталог и ще бъде организирана голяма изложба през 2021 г. в галерията на Националната художествена академия.
 
„Щастлива съм, че отбелязваме годишнината от стъпването УниКредит на българския пазар с подкрепа на младите творци и изкуството в България. Бихме искали да дадем знак към обществото, че вече 20 години за нас е еднакво важно да предоставяме качествени банкови услуги и да подкрепяме културата в България. Нека да се обърнем назад към историята, за да си вземем уроците и да подготвим по-добро бъдеще за всички нас. За мен беше чест да съм председател на журито на конкурса. Талантливи млади творци, нямам търпение да ви посрещна в УниКредит Студио!.“, сподели Теодора Петкова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк. 
 
„Реализирахме интересен конкурс, съвместно с УниКредит Булбанк, за художествени произведения на тема „Историята ни е в сърцето, бъдещето ни – в ръцете“. Студентите на НХА се включиха в инициативата с желание и ентусиазъм. Вярвам, че това е началото на едно ползотворно сътрудничество между двете институции.“ – коментира ректора на НХА проф. Георги Янков

Галерия

Сподели