Проф. д-р Иван Газдов получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на НХА

2023.02.23

На 22 февруари, 2023 г. в галерия „Академия“ се състоя тържествена церемония по удостояване на проф. д-р Иван Газдов с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия. Събитието бе посрещнато с огромен интерес и в присъствието на Академичния съвет на НХА, преподаватели, студенти, колеги и много приятели на любимия майстор на графичния дизайн. 
 
Представяне на Иван Газдов направи декана на Факултета за изящни изкуства проф. Светозар Бенчев с думите: „Поколения студенти в специалността Плакат и визуална комуникация са възпитани в нестандартно мислене, усет за виц, чувство за мярка, висок професионален вкус и прецизност на изпълнението, така характерни за нашия Почетен Доктор хонорис кауза. През 1987 Иван Газдов създава своята запазена марка Графикатура. Особеното съчетание на изящна графика, оптически илzзии, интерпретации по велики произведения на изкуството, шаржирани персонажи, един елегантен микс от асоциации, хумор и завладяваща визия са характерни за тези творби. С решение на Академичния съвет през 1990  Иван Газдов създава клуб „Визуална фантазия“, в който представя действащи български художници и теоретици. Не напразно и въведената от него дисциплина „Визуална фантазия“ съдържа още в името си будещи в любопитството и въображението елементи. Веднага ти се иска да попаднеш в тези часове, водени от проф. Иван Газдов.“ Пред нас е забележителен творец, богата и многостранна личност, с огромен принос и влияние в културните среди, Ректор на НХА, професор, който и сега вдъхновява имащите привилегията да контактуват с него. Академичният съвет на НХА беше абсолютно единодушен в решението си. За Академията е чест да присъди своето най-висше признание „Доктор хонорис кауза“ на проф. д-р Иван Едуард Газдов.“
 
Ректорът на Националната художествена академия проф. Георги Янков извърши церемонията по връчване на Диплом „Доктор хонорис кауз“ и Огърлие на НХА, след което проф. д-р Иван Газдов изнесе впечатляващо слово пред събралата се публика. 
 
„Уважаеми г-н ректор, уважаеми колеги, уважаеми госпожи и господа, 
Благодаря на Ръководството на Националната художествена академия в лицето на проф. Георги Янков, проф. д-р Николай Младенов, на Академичния съвет, благодаря на г-жа Слава Иванова, на проф. д-р Каприев, на доц. Георги Лозанов, на проф. д-р Мъгърдич Касапян за трогателното и съвсем неочаквано внимание. 
Когато на човещ нищо друго не му е останало, освен да се удивлява, че е още относително жив, изведнъж го подсещат, че е допринесъл за утвърждаване на нашето общо благородно дело – образованието по изобразително изкуство. 
Темелите на Академията, дали са на 100, 200 или 300 години е без значение. Важно е тя (Академията) със своята дейност да те очарова и респектира така, както това са постигали нейните предци, само с едно изречение изсечено в камък над входа на старото училище в Котел: „ПОМОГНИ МИ ДА ТЕ ВОЗВИСЯ“. 
Изтръпвам от този загадъчен надпис!...  Училището зове ученика за лично усилие!.. Как са могли да осъзнаят това хора, още неизлезли от пет вековното робство (1869 година!), че подлежи на образование този, който иска да СЕ УЧИ, а не да ГО УЧАТ. При липса на просветеност, без комуникации, вестници, без „кетап суратлъ“ (фейс бук), фриилайтери, мърчандайзери и други дизайнери... И забележете – въпреки общото упование в чернозема и хляба, никой не е написал табели по нивите: „Пекопай ме, да те приземя“, а напротив „Помогни ми да те возвися“ („Постарай се, ела!“).
Образованието по изкуство (без което, забележете, спокойно може да се живее) е нещо велико! То стои на ясен пиедестал, то те кара да се движиш, да се будиш и заспиваш, да съзидаваш и очудваш, да обичаш – казано в едно: ДА ТВОРИШ! Всеки докоснал се до Академията с чисти мисли е успявал да вкуси и да се възхити от животворната й чувственост, себесмирението и безкрайната до уязвимост прямота.
Изкуството и фантазията са най-очарователното нещо. Писателят О`Хенри казва какво е изкуство.  Това е: Любовта в свободното си време, танцуваща ту – степ на брега на една река“. А какво е изкуство според дипломник, който е провесил от тавана до пода една лента от домакинско метално фолио? Той казва: „Изкуството са спорадичните светлинни гюбеци, с които тази пластика вибрира.“
На студентите ще кажа това, което няма да им кажа. Няма да им казвам да бъдат прилежни, защото така и така няма да бъдат прилежни. Няма да им казвам да работят упорито, защото те така и така няма да работят упорито. Няма да им казвам да „намерят себе си“, защото те така и  така са само себе си. Студентите са си студенти – симпатични, буйни, весели, очарователни... грижим се за тях такива и ако някой има една малка екстра – и да е талалнтлив, всичко е наред. 
Какво е казал великият мислител и известен философ Мигел де Унамуно като ректор над 800-годишния университет в Саламанка. Когато по време на войните от първата половина на 20-ти век кандидат-студентите рязко спаднали. Философът казал: „Трябва да увеличим кръчмите в Университета!“
Въпреки, че творчеството е лично дело, то образованието е колективно дело и искам да отдал почит и уважение като поздравя всички преподаватели в нашата специалност – мои десетилетни спътници и сътрудници – проф. Георги Янков, проф. д-р Николай Младенов, проф. д-р Кристина Борисова, доц. д-р Стоян Дечев, доц. д-р Ненко Атанасов, доц. д-р Георги Павлов. Знам, че има и нови попълнения, които също поздравлявам, но не ги познавам и моля да ме извинят – знаете, че осведомеността на мумиите се ограничава само в тяхната епоха.“
 
По повод тържественото събитие в галерия "Академия" е подредена изложба "Графикатура и авторски плакат" на Иван Газдов, която може да разгледате до 8 март 2023 г.
 

Галерия

Сподели