Студентски пленер „В духа на Майстора“ – с. Шишковци, 2023 г.

2023.06.05

ДЕСЕТ ГОДИНИ СТУДЕНТСКИ ПЛЕНЕР „В ДУХА НА МАЙСТОРА“ 
06 юни – 16 юни 2023 г., с. Шишковци
 
Откриване: 06 юни 2023 г., 18:00 часа
Къща музей „Владимир Димитров – Майстора“
 
Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, гр. Кюстендил, е инициатор на Студентски пленер „В духа на Майстора“, чието начало бе поставено през 2014 година. За десета поредна година студенти от Националната художествена академия ще черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле. Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в къщата музей в село Шишковци. 
 
Официалното откриване на пленера е на 06 юни 2023 г., 18:00 часа, в къщата музей „Владимир Димитров – Майстора“. Непосредствено след откриването, от 18:30 часа студентите ще участват в среща с творчеството на кюстендилски поети и музикални изпълнители „Поезия и музика край Струма“, организирана от Народно читалище „Асклепион 1998“ – гр. Кюстендил.
На 15 юни, от 18:00 часа, е представянето на втория етап от пластичния ансамбъл „Гъбката“ в местността Хисарлъка, скулптура с функция, реализирана от студенти от катедра „Скулптура“. Отново на 15 юни, от 19:30 ч., в къщата музей в с. Шишковци се открива изложба на студентите, която включва живопис, графика и рисунка. В откриването ще участва с есе студент от катедра „Изкуствознание“.
 
Студентският пленер се финансира по програмата за Научната и художественотворческата дейност на НХА. Съорганизатори са Община Кюстендил, Кметство Шишковци и ХГ „Владимир Димитров – Майстора“. 

Файлове за изтегляне

Сподели