Трета научна конференция „За буквите: приложимост с перспективи“

2024.05.17

22 май 2024 г. (сряда), 10:00 – 17:00 часа
Триъгълната кула на Сердика, бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16
 
Организатори:
Регионален исторически музей – София
Национална художествена академия
Студентско общество за компютърно изкуство
 
Третата научна конференция „За буквите: приложимост с перспективи“ се организира в чест на светите братя Кирил и Методий в навечерието на Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Научният форум се осъществява от Регионалния исторически музей – София в партньорство с Националната художествена академия и Студентското общество за компютърно изкуство на 22 май 2024 г.
Традиционно конференцията се фокусира върху историческото и съвременното развитие на българската писменост. Отделя се внимание на еволюцията на графичната система на българската азбука и се акцентира върху новите практически дейности в сферата на визуалното изражение на буквите.
Основните тематични линии, с които се ангажира настоящата конференция, са: излагане на резултати от изследвания върху българската писмена култура, нови достижения в работата на съвременни български шрифтови дизайнери, анализ на авторски проекти в летъринга и калиграфията, преглед на събития, посветени на българския шрифтов дизайн и т. н.
Първата конференция под надслов „Българската кирилица“ се проведе на 24 май 2016 г., а втората – „За буквите: българската следа“, в периода 21 – 23 май 2022 г. 

Сподели