АКВАРЕЛНИ ПОРТРЕТИ | Изложба на Кирил Божков

15 – 31.05.2024 
 
Откриване: 15 май 2024 г., 18:00 часа, Галерия „Академия“
ул. „Шипка“ 1
 
През 2024 г. художникът Кирил Божков отбелязва своята 60-а годишнина. По този повод на 15 май 2024 г., от 18:00 часа в галерия „Академия“ на Националната художествена академия ще бъде открита изложбата „Акварелни портрети“, представяща за първи път само акварелни работи на автора. 
 
Кирил Божков (р. 1964) е майстор на акварела, професор по живопис и композиция в специалност „Живопис“ на Националната художествена академия, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства. Член е на Съюза на българските художници. 
В последните десет години получава множество награди от международни акварелни форуми в Италия , Испания, Япония, Боливия, Корея, Мексико, Коста Рика и др. 
През 2016 г. е отличен с награда за принос в световното акварелно изкуство по време на Международното триенале на акварела във Варна. 
Преобладаващият сюжет в експозицията е портретът. Сред изложените творби откриваме станалия световно разпознаваем образ на неговата майка, както и портрети на съпругата и сина му, портрети на модели от Академията и др. 
 
Акварелът е предизвикателство със своята техника, която не търпи корекции. Акварелът е предизвикателство и с това, че в последните години успешно конкурира постиженията на всяка друга живописна техника.
Кирил Божков
 

Галерия

Сподели