Инсталация на Zimoun – DА Fest [9]

24.10 – 02.11.2023
 
Откриване: 24 октомври 2023 г., 18:00 часа
Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
 
От 24 до 28 октомври София отново става домакин на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest, който среща българската публика с новите артистични практики и значими постижения в сферата на дигиталните изкуства. Фестивалът се организира за девети път от Фондация ДА ЛАБ и Националната художествена академия и кани едни от най-добрите световни имена в дигиталните изкуства. Деветото издание на DA Fest включва изложби, пърформанси, прожекции, лекции, презентации, уъркшопи, които ще се провеждат на дванадесет локации в столицата. 
 
В галерия „Академия“ на Националната художествена академия световноизвестният артист Zimoun, дoбил популярност със своите въздействащи сайт-спесифик творби, представя мащабна инсталация, специално създадена за пространството на галерия „Академия“. Вплитайки прости и функционални компоненти, Zimoun изгражда архитектурни платформи от звук, които изразяват напрежението между подредените модели на модернизма и хаотичните сили на живота.
 
За Zimoun: 
Zimoun е най-известен със своите инсталационни, обикновено сайт-специфик, имерсивни творби. Той използва механичните принципи на въртене и осцилация, за да приведе материалите в движение и по този начин да произведе звуци. За целта той използва предимно прости материали от ежедневието и промишлеността, като картон, двигатели за постоянен ток, кабели, заваръчна тел, дървени подпори или вентилатори. За своите творби Zimoun разработва малки апарати, които, въпреки своята принципна простота, генерират тонална и визуална сложност, след като бъдат задействани - особено когато голям брой такива механични приспособления, обикновено стотици, са обединени и оркестрирани в инсталации и скулптури. 
 
Творбите на Zimoun непрекъснато обхващат опозиционни позиции, като например принципите на реда и хаоса. Произведенията могат да бъдат подредени в геометричен модел или подредени и инсталирани по система, но се държат хаотично и действат - в рамките на внимателно подготвена рамка от възможности - по неконтролируем начин, веднага щом бъдат механично активирани. Подобно на клинично изследване, моделът и систематичният подход позволяват преглед, така че хаосът, породен от механичния процес, да бъде по-добре анализиран. Масата и индивидуалността също принадлежат към тези опозиционни позиции.
 
Артистът често използва голям брой идентични елементи, но всеки елемент развива собствена индивидуалност и неповторима природа чрез динамичното взаимодействие на механизма, ротацията и материала. Механичните елементи, подготвени на ръка в ателието, които имат последователно редуцирана, минималистична форма, функция и естетика, притежават само привидна прецизност, защото ръчното производство създава отклонение от идеалното третиране на материала, позволявайки неточности, които подчертават възникващото индивидуално поведение на материалите, позволяват го или дори го провокират.
 
Проект „Международен фестивал за дигитални изкуства ДА Фест“ се реализира по програма на Научната и художественотворческата дейност на НХА за 2023 година.

Сподели