Иван Димов – изложба живопис

(В памет на Цветана)
 
10 май – 1 юни 2018
Откриване – 10 май (четвъртък), 18:00 часа
галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
 
Иван Димов не се нуждае от специално представяне. Той е достатъчно известен като един от най-изтъкнатите художници от своето поколение. Именно поради това всяка негова нова публична проява се следи с особен интерес.
Този път той представя на вниманието на публиката прецизно подбрана колекция от малко познати или непоказвани картини, които дават добра представа за последните тенденции и насоки в живописното му творчество.
 
Наред с портретите и фигуралните композиции, които е включил в експозицията, Иван Димов продължава да разработва „вечната“ тема на своето изкуство – светът на детството и на родното място като извор на вдъхновение и като своеобразен, личностно обагрен микрокосмос, чрез който той общува с „големия свят“. Авторът разкрива своите носталгии, асоциации и сложни емоционални състояния в една своеобразна „археология на паметта“. Отломки от миналото, от детството, от спомените и сънищата сякаш плуват в някакво особено имагинерно пластическо пространство.
 
Всичко това „се излива“ в още по-богати от преди, нюансирани и прелестни в своята привлекателна колористика цветосъчетания и тонални съзвучия, чрез които художникът изгражда и формите, и пространството на своите странни пластични видения. Тази общодостъпна поетичност на неговия образен свят е еднакво привлекателна и ценена както от специалистите, така и от значително по-широк кръг любители на изобразителното изкуство.
Художникът е достигнал до степените на автентичната творческа зрялост и умъдреност. Верен на себе си и заедно с това обновен по своему, Иван Димов и днес е все така значим със своите неповторими живописни опуси.
 
проф. д.изк. Чавдар Попов

 

Галерия

Сподели