Изложба на проф. Богомил Николов

ПРОФ. БОГОМИЛ НИКОЛОВ
Ретроспективна изложба
МЕДАЛНА СКУЛПТУРА
1-19 октомври 2018 г
 
Откриване на изложбата и връчване на наградата ANS „Sanford Saltus“ за 2017 г.
8 октомври 2018, 18:00 часа
Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
 
Галерия „Академия“ към НХА представя ретроспективна изложба на проф. Богомил Николов, по повод 60 години от творческата му дейност, 50 от които са свързани с медалното изкуство. Изложбата включва избрани творби на автора – медали, плакети, пластики и др. 
На 8 октомври от 18:00 часа в галерията ще се състои официалното откриване на изложбата и проф. Николов ще получи най-престижната световна награда ANS „Санфорд Сaлтус“, която се дава за изключителни постижения в медалната скулптура. Наградата ще бъде дадена от Уте Вартенберг Кейган – изпълнителен директор и член на борда на Комитета по връчване на наградата„Санфорд Сaлтус“ и Мери Ланин – пълномощник. 
Наградата „Санфорд Сaлтус“ е учредена през 1919 г. от J. Sanford Saltus –специален член на Американското нумизматично общество. Наградата се връчва веднъж на няколко години. J. Sanford Saltus финансира отсичане на медалите, предназначени за награждаване на най успешните скулптори-медалиери. Първият удостоен с престижното отличие е Джеймс Ърл Фрейзър, а проф. Богомил Николов е 56-ят й носител. Първоначално наградата са получавали само представители на Америка, а от 1983 г. се дава възможност и на автори от други държави да бъдат удостоявани. Това я превръща в престижно международно събитие. В продължение на почти век.
Наградата"Saltus"на ANS е една от най-желаните награди за медалиери и скулптори.Досега са наградени 39 скулптори от САЩ и 17 от други държави: Италия, Финландия, Чехия, Япония, Холандия, Великобритания, Португалия, Германия, Канада, Полша а през 2017 и България.
 
Проф. Богомил Николов завършва Металопластика в Академията за приложни изкуства и дизайн в Москва. През 1996 г. започва да преподава в Националната художествена академия София, като през 2002 г. става професор. Основател и ръководител на Ателието за медална скулптура при НХА. Автор на множество проекти за медали и монети. Като ръководител на Ателието за медална скулптура в Академията има огромно влияние върху развитието на медалното изкуство в България, наблюдавайки десетки студенти и техни произведения.
Представител на България в Световната федерация по медално изкуство ФИДЕМ.
Негови творби са в колекциите на много световни музеи и галерии, включително 
Британския музей и музея „Виктория и Алберт“ в Лондон, Държавния музей за изкуства „Пушкин” в Москва, Кралска медална колекция в Стокхолм и много други.
Спечелил много международни награди като Годишната награда „Марш“ на Британската асоциация за медална скулптура, 2012, наградата „София“ за 2015 г., „Специална награда“ на Международното биенале на миниатюрата в Горни Милановац, Сърбия през 2016 г, Art Award for Excellence in Medallic Sculpture – Годишна награда за изключителни постижения в Медална скулптура на АНА /Американската нумизматична асоциация/, Наградата "Saltus" на Американската нумизматична организация ANS за 2017.

Галерия

Файлове за изтегляне

Сподели