LIMINAL | Изложба на Мариана Смит | 9-то Триенале на графиката

23.11 – 06.12.2023
 
Откриване: 23 ноември 2023 г., 18:00 часа, Галерия „Академия“
ул. „Шипка“ 1, София
 
Мариана Смит е в България по покана на Организационния комитет на 9-ото Триенале на графиката в София, СБХ като член на международното жури за определяне на наградния фонд. Събитието е част от Културния календар на Столична община. Изложбата на Мариана Смит е първата от поредицата изложби и културни събития от програмата на триеналето.
 
Мариана Смит е доцент по визуални изкуства в Stockton University, Galloway, NJ. Води класове по рисуване, графика и съвременни методи на графичен печат и арт книги. Тя има две бакалавърски степени от Moscow College of Applied and Industrial Arts и Columbus College of Art and Design, щат Охайо, и магистърска степен по изящни изкуства от Университета „Корнел“ (Cornell University). 
В своята артистична практика тя използва графика, живопис и видео инсталация, в търсене на нереализираната мечта за родина. Творби на Мариана Смит са представяни в САЩ, Италия, Тайван, Китай, Ирландия, Нова Зеландия, Гуам и Армения, и показвани в имението на Губернатора на щата Охайо в Кълъмбъс, Охайо. 
Осъществила е творчески резиденции в: Арт институт КАЛА (Kala Art Institute) в Бъркли, Калифорния; Art Print Residency в Барселона, Испания; Международен семинар по графика в Окланд, Нова Зеландия; Международна школа по графика (Scuola Internazionale di Grafica di Venezia) във Венеция, Италия; Международен уъркшоп по графика (International Printmaking Workshop) в Сиан, Китай; GCAC Dresden Residency в Дрезден, Германия; Vermont Studio Center във Вермонт, САЩ и Фабрика за лакирани миниатюри „Федоскино“ (Fedoskino Lacquer Miniature Factory) в Русия.
„Работя с графика, живопис и видео инсталации, като създавам колажи от пейзажи и изследвам пространствените смущения и естеството на имигрантските дислокации. Изложбата Liminal включва пейзажи, свързани с различни места, като Венеция, пространствата Burren в Ирландия, калифорнийските секвои, както и творби, базирани на лични спомени.
В поредицата от творби за Венеция съм колажирала историите за преместване на основата на собствените си преживявания и на колекцията от есета за Венеция Watermark от Йосиф Бродски, създадени по време на резиденции в Scuola Internazionale di Grafica di Venezia във Венеция, Италия. Вече бях прочела творбата на Бродски преди първата си лична среща с Венеция, където бях поразена от необичайното усещане, че имам спомени за място, което виждам за първи път. Фрагментираната венецианска образност на Йосиф Бродски от звук, светлина и вода съответства на колажирани фрагменти и поредица от кинематографични пространства, където разстоянието се колебае между материалното и преходното.
Най-новите пейзажи се фокусират върху секвоите, тяхната красота и белезите от катастрофалните горски пожари. Тези пейзажи са създадени през 2023 г. по време на творческия ми престой в Kala Art Institute в Бъркли и работата на място в калифорнийските държавни паркове Big Basin Redwoods и Henry Cowell Redwoods. Това са свидетелства за овъглените останки на величествените секвои, за тяхната сюрреалистична красота; тяхната временност е толкова осезаема, когато човек се разхожда из парковете, белязани от причинените от климатични изменения пожари.
Сглобявам фрагментите отново, за да представя идеята за крехкост и устойчивост. Повторенията и внимателното сглобяване са в противовес на разривите, предизвикани от случайности в нови пространства, кодирани с метафорите на графиката.“
Мариана Смит
 
Мариана Смит ще проведе и 3-дневен майсторски клас/уъркшоп по фотогравюра със Solar Plates в Графичната база на НХА, за участие в който организаторите отправят отворена покана към преподаватели, студенти, докторанти и ученици от висшите и средните училища по изкуствата. Тъй като местата са ограничени, всеки, който желае да се включи в уъркшопа, трябва да изпрати кратко портфолио или биография на електронен адрес: d.hristova@nha.bg до 24 ноевмри (включително).
 
Дати на провеждане на уъркшопа: 26, 27 и 28 ноември 2023 г.
Място на провеждане: Ателие 303, Нов учебен корпус, НХА 
Краен срок за подаване на портфолиа/ биографии: 24 ноември 2023 г., вкл.
 
Такса за участие: 50 лв. за утвърдени графи́ци и 20 лв. за студенти и ученици 
Таксата включва цената на материалите и соларните плочи, които стават собственост на участниците.

Галерия

Сподели