НХА и Академията по изкуства в Осиек, Хърватия подписаха меморандум за съвместна дейност в областта на образованието по изкуство

На 3.03.2022 зам.-ректорът на НХА проф. д.изк. Свилен Стефанов и д-р Росен Тошев ръководител изложбена дейност на НХА посетиха Академията по изкуства към Университета в Осиек, Хърватия и се срещнаха с декана проф. Хелена Сабич Томич, ръководител международна дейност г-жа Антония Матич и преподавателите Ана Петрович и Владимир Фрелих. На срещата бе подписан меморандум за съвместна дейност в областта на образованието по изкуство, който  включва обмен на изложби и студенти, реализиране на съвместни дейности и изготвяне на общи учебни програми. Двете страни обсъдиха възможности за реализиране на общ проект, конкретно в областите на фотографията и дигиталните изкуства, като първите изложби предстоят в София и Осиек през 2023 г.
 
Националната художествена академия и Академията в Осиек към Университета в Осиек, Хърватия имат изградени съвместни отношения от 2021 г., когато на посещение в НХА бяха преподавателите Владимир Фрелих и Ана Петрович. През същата година беше подписан, между двете висши училища по изкуствата, договор за сътрудничество по програма Еразъм+.

Сподели